Štvornohý priateľ človeka – posteľ

14.03.2011 09:26

V posteli strávime nespočetne veľa času. Preto je dôležité, aké prostredie vytvoríme, aby bol náš spánok pokojný a hlavne zdravý. Správny spánok nám prinesie odpočinok a relax a zaručí nám to, že do nového dňa vstaneme svieži a hlavne bez bolestí hlavy a chrbtice. Toto všetko ovplyvňuje výber správnej postele, kvalitný matrac a rošt. Ponuka postelí na slovenskom trhu je mimoriadne pestrá.

Vybrať si môžeme z rôznych štýlov postelí, tak aby vyhovovala našim predstavám a farebne ladila v našich príbytkoch. V obchodoch nájdeme postele z masívu, laminátu, kovu alebo v kombinácii jednotlivých materiálov. Čalúnené postele, ktoré boli in v minulých rokoch pomaly ustupujú, pretože sú z hygienického dôvodu nie príliš vhodné. Hlavná vec, ktorá by mala byť prednejšia ako dizajn je predovšetkým dostatočná kvalita postele a jej pevnosť. Dôležitým krokom, ktorý si tiež treba zvážiť je kúpa kvalitného roštu. Správny rošt totiž znamená  kvalitný podklad pre samotný matrac. Taktiež zabezpečí matracu odvetranie a umožní jej dýchať. Lamelový rošt je najideálnejší, pretože sa dokonale dokáže prispôsobiť nášmu telu. Drahšie rošty taktiež majú možnosť nastavenia tuhosti v bedrovej časti. Rošt si môžeme vybrať polohovací, alebo nepolohovací, či už pre naše pohodlie pri čítaní knižky, či zo zdravotných dôvodov – problémy so srdcom, dýchaním...

Výberu matracu by sme mali venovať dostatok času. Na trhu máme širokú škálu rôznych produktov, z ktorých si môžeme vyberať. Nie každý však vie, ako si vybrať práve ten pravý matrac. Matrace a rošty by sme mali vyberať podľa individuálnych potrieb každého z nás, máme však aj určité pravidlá, ktoré sa neoplatí prehliadnuť. Matrac by mala odpovedať našej váhovej kategórii. Matrac by mala byť zhotovená z kvalitných priedušných materiálov. Pri ich výbere by sme nemali zabudnúť na poradenské služby, ktoré nám mnohí predajcovia môžu poskytnúť, aby sme sa vo výbere vedeli ľahšie orientovať. Dôležitú úlohu hrá aj poťah matraca, ktorý je v tesnučkej blízkosti nášho tela. Je veľmi dobré, aby bol poťah ľahko zvliekateľný a dal sa vyprať, tým pádom máme zaistenú vysokú hygienu našej postele. Moderné materiály, ako úplety z mikrovlákna, zabezpečia poťahom vynikajúce vlastnosti, poťahy dobre odvádzajú vlhkosť a odvádzajú ju preč od tela a jadra matracu. Existujú aj poťahy, ktoré sú určené špeciálne pre alergikov a astmatikov, ktoré poskytujú aktívnu ochranu pred mikroorganizmami.