Matrace a zdravý spánok

03.02.2011 11:17

 

Ak sa nám spí v noci zle a ráno sa zobúdzame unavený a bez energie, môže to mať na svedomí nesprávny matrac. Buď je príliš malý, mäkká, alebo naopak príliš tvrdý. Toto sú najčastejšie problémy, ktoré zhoršujú kvalitu nášho spánku. Dôležitá je aj životnosť matracu.

Životnosť matraca je maximálne 10 rokov. Každodenné využívanie vedie k opotrebeniu samotného materiálu, z ktorého je matrac vyrobený. Taktiež sa na matraci postupne usádzajú nečistoty. Behom noci môže naše telo vylúčiť pol litra potu, ak nie aj viac. Ten sa do matracu dostáva spolu s inými vecami – napríklad naše vlasy a podobne. Aby v matraci vplyvom týchto faktorov nedochádzalo k premnoženiu roztočov a baktérii je nevyhnutné, aby náš matrac bol priedušná. Hygienu nám zvyšuje aj to ak máme poťah, ktorý sa jednoducho zvlieka a môžeme ho tak jednoducho oprať. Pri výbere matracu by sme sa ďalej mali sústrediť na jeho výšku, hmotnosť a na náš zdravotný stav.

Ak to daná matrac spĺňa, predsa by mala spĺňať ešte pár dôležitých kritérií. Šírka matraca by mala byť 90 cm, je to však dané rozmerom postele. Dĺžka matraca by mala zodpovedať výške človeka a ešte by sme k nej mali prirátať 20 až 25 cm. Aby sa nám z postele ľahko vstávalo, mala by byť od zeme vzdialená 40 – 45 cm. Ak máme posteľ umiestnenú príliš nízko, vstávalo by sa nám z nej dosť zle. Na trhu máme niekoľko typov matracov : matrace z peny, latexové, sendvičové, pružinové a taštičkové matrace. V dnešnej dobe sú najviac v móde matrace z viscoelastického polyuretánu. Materiál mení svoju tvrdosť v závislosti od teploty človeka, ktorý na ňom spí. Pri teplote ľudského tela materiál mäkne a dokonale sa prispôsobuje polohám spiaceho človeka. Vďaka efektu pomalého vracania sa späť do pôvodnej polohy obmedzuje protitlak a zabraňuje preležaninám na matraci. Taktiež priaznivo ovplyvňuje krvný obeh nášho organizmu.

Tento matrac by si mali zvoliť ľudia, ktorých často bolieva chrbtica. Na trhu nájdeme aj tzv. matraca zo studenej peny. Sú výborne elastické, majú tvarovú stálosť, vysokú životnosť a vynikajúcu priedušnosť. Vďaka jeho veľkým pórom je tento materiál maximálne priedušný a lepšie odvádza teplo. Studená pena sa k výrobe matraca vynikajúco používa v kombinácii s matracmi z viscoelastického polyuretánu. Ďalším druhom z penových typov matrac sú u nás dobre známe molitanové matrace. K obľúbeným matracom patria aj matrace vyrábané z latexu. Vyrábajú sa zo syntetického a prírodného latexu – kaučuku. Čím je viac kaučuku v matraci, tým je drahší. Prednosťou je aj bodová elasticita, čo znamená, že  k deformácii matracu dochádza iba na miestach, na ktorých je veľká záťaž, okolitý priestor ostáva bez deformácii. Navyše sa dokonale dokáže prispôsobiť ľudskému telu. Veľmi vhodné sú aj pre alergikov, pretože sú maximálne priedušné a znemožňujú tak usádzaniu baktérii a roztočov. Ak chceme docieliť najmä pohodlné spanie, zakúpiť si môžeme sendvičovú matrac. Je tvorená z niekoľkých vrstiev odlišného materiálu, alebo z materiálov z rozličným objemom. Matrace tak majú dve strany z rozličných materiálov, sú teda odlišne tvrdé. K výrobe takéhoto typu matracu sa využíva pena – studená, alebo kokosové vlákno spojené s latexom. Ich najväčšia prednosť je predovšetkým vysoká pevnosť. Majú tvarovú stálosť, ktorá zamedzuje deformácii matracu a preležaninám.

Pružinové a sendvičové matrace sú tvorené pružinami. Pri taštičkových matracoch sú pružiny zašité do textilných vlákien, ktoré umožňujú odlišne reagovať na tlak tela a optimálne rozložiť na našu hmotnosť tela. Taktiež zabezpečujú vynikajúcu priedušnosť – sú teda odolné voči roztočom, plesniam a rôznym druhom baktérii. Je ich možné aj zónovať. Znamená to, že sa do jednotlivých častí matracu vložia taštičky s odlišnou tvrdosťou pružín. Každá partia nášho tela potrebuje pri spaní rôznu oporu a práve výrobky s rozličnými anatomickými zónami spĺňajú tieto požiadavky najlepšie. Latexové, sendvičové, či matrace zo studenej peny môžu mať od troch až do siedmych anatomických zón. Matrace sú rozdelené do troch až siedmych častí rozličnej tvrdosti. Napríklad ramená a päty by mali mať mäkšiu zónu, bedrá by zasa mali mať tvrdšiu oporu.

Dôležité je, aby chrbát bol pri polohe na bok vo vodorovnej polohe, za žiadnych okolností nesmie byť pokrivená. Matrace, ktoré sú rozdelené do niekoľkých zón sú teda veľmi vhodné pre naše manželské postele. Mali by taktiež spĺňať prísne zdravotné a hygienické normy. Samotná matrac nám však pokojný spánok nezaručí. K tomu potrebujeme aj kvalitný podklad, pretože na nekvalitnom podklade  aj tá najlepšia matrac nám bude k ničomu. Zvoliť môžeme pevnú dosku, drevený, alebo lamelový rošt. U pevnej dosky je podstatné, aby mala otvory na vetranie, pretože len tak môže dýchať aj matrac. Drevené rošty by mali byť zostavené tak, aby medzi lakťami neboli väčšie rozmery ako 5 cm. To by sme si mali overiť aj pri lamelových roštoch.

Ak by boli medzere väčšie dochádzalo by k nerovnomernému rozloženiu matracu a k jeho deformácii. Lamelové rošty máme pevné, polohovacie alebo motorové – polohujú sa pomocou elektromotoru, následne na to nemusíme vstať z matracu. Lamelové rošty majú tu prednosť, že zaisťujú dobrú priedušnosť pre celú posteľ, čo je hlavnou prioritou z hygienického hľadiska. Pre pružinové a taštičkové matrace však polohovacie lamelové rošty nie sú vhodné. Tu je vhodná rovná, pevná drevená doska s otvormi.

Pre dobrý a hlavne zo zdravotného hľadiska kvalitný spánok je taktiež nevyhnutnosťou dodržiavanie určitých pravidiel, ktoré patria taktiež k podmienkam dobrého spánku. Každý deň by sme mali ísť spať v rovnakú hodinu a v rovnakú hodinu aj vstávať. Čo pri dnešnej uponáhľanej dobe je snáď vzácnosť. V posteli by sme nemali jesť, sledovať telku, veď na to máme iné miestnosti v byte. Tesne pred spaním by sme nemali piť nápoje, ktoré obsahujú kofeín – káva, čaj. Ťažké jedlá nám taktiež dokážu prekaziť kvalitný a zdravý spánok. Ani zlozvyk ako fajčenie náš spánok nijakým spôsobom nezlepší, mali by sme si preto tesne pred spaním túto slasť odoprieť. Miestnosť, kde spíme by mala mať od 18 do 20 stupňov. Suchý vzduch môže nepriaznivo ovplyvniť náš spánok. Ani cvičiť tesne pred spaním nie je príliš vhodné. Miestnosť, kde spíme by taktiež mala byť čo najďalej od prípadného hluku. Odhlučniť miestnosť nám môže pomôcť mäkký koberec, či ťažký záves. Uľahčiť zaspávanie nám môže pomôcť aj teplý kúpeľ či pohár vlažného mlieka tesne pred spánkom. Ak sa nám nedarí zaspať mali by sme si niečo prečítať, počúvať hudbu či ísť sa poprechádzať. Na záver by sme si však mali uvedomiť, že kúpa samotnej matrace je individuálna záležitosť každého z nás. Taktiež financie, ktoré do nej vložíme sú iba na nás a našich možnostiach. Avšak nesmieme zabúdať, že cena matraca sa nám zúročí v podobe pokojného spánku, príjemného pocitu po prebudení aj behom celého dňa – cítime sa odpočinutí a spokojní. Matrace by sme mali predovšetkým kupovať u špecializovaných odborníkov a najskôr si ich vyskúšať.