Vodná posteľ

19.08.2011 16:18

Vodné postele sú vytvorené podľa špeciálnych požiadaviek a zvyklostí počas spánku a nevyhovujú vkusu každého človeka. Výrobcovia a predajcovia týchto postelí často ponúkajú možnosť vyskúšania posteli aj počas dlhšej doby. Tak sa človek môže rozhodnúť, či sa na vodnej posteli cíti príjemne. Všeobecne sa tieto postele dobre prispôsobujú ľudskému telu. Elasticita postele sa dá ovládať prostredníctvom vodnej náplne. Manželské postele tohto druhu majú väčšinou dve komory, aby si každý z partnerov mohol posteľ individuálne nastaviť.

Tento vynález je mimochodom veľmi starý. Už kočovné kmene vypĺňali kože zvierat vodou, aby na nich mohli spať. Od konca 19. storočia sa začali vodné postele využívať v oblasti medicíny. V tej dobe sa ich obal vyrábal z kaučuku. V oblasti každodenného využívania sa presadili zhruba okolo roku 1960. Doposiaľ existujú dva typy stavby týchto postelí: Softside, kde je vodná náplň uložená v nádrži obloženej penovým materiálom alebo Hartside, kde je vodné jadro udržované pevnou obrubou. Najnovšie už existuje aj gélová posteľ, pri ktorej sa do vody pridáva granulát, ktorý vodu zmení na viac alebo menej tekutý hustý gél.

Vodné postele sa dnes vyrábajú z vinylu s hrúbkou približne 0,55 mm, ktorý bol vyvinutý špeciálne pre vodné postele a zaručuje veľkú stabilitu a dlhú životnosť. Do vodnej posteli je väčšinou zabudované aj vyhrievanie. Najnovším vynálezom je keramické teleso na vykurovanie, ktoré šetrí energiu a posteľ rovnomerne vyhrieva. Stupeň tvrdosti sa reguláciou náplne rozlišuje od „Freeflow“ (voľného pohybu vody) po veľmi napnutú výplň. Každý človek musí nájsť to, čo je pre neho optimálne. Okrem toho je potrebné vodu meniť, môže sa totiž narušiť po chemickej stránke. Tomu sa dá zabrániť pridaním špeciálnych tabliet.

Vinyl sa čistí vlhkou handrou a na posteľ sa natiahne plachta. Pomocou drevenej konštrukcie sa to dá pohodlne zariadiť a navyše bude pocit zo spánku ešte lepší. Vodné postele sú samozrejme dostupné ako každé iné postele v mnohých veľkostiach a tvaroch.