Postav si sám francúzsku posteľ – návod

04.03.2011 16:29

Francúzsku posteľ, individuálne miesto na spanie bez škáry medzi matracmi, si môžeme postaviť lacno a rýchlo sami.

 

Pod francúzskou posteľou sa rozumie posteľ, ktorá má k dispozícii nepredelený matrac. Časy, keď sa človek v spánku zosúval do škáry medzi dvoma matracmi sú vďaka tomu preč. Francúzska posteľ sa ale nehodí len pre páry. Aj jednotlivci, ktorí potrebujú kúsok viac miesta na nej budú spávať lepšie. Nie každému sa páči francúzska posteľ, aká je v obchode. Keďže tento druh postele má väčšinou prostý dizajn, môžeme si ju ľahko a lacno postaviť sami.

 

Francúzska posteľ: Určenie rozmerov

Priemerná francúzska posteľ pre páry je približne 1,8 až 2 metre široká, 2 metre dlhá a minimálne 30 až 40 centimetrov vysoká. Záležiac od toho ako sa nám dobre vstáva, môžeme na výške posteli pridať. Jednotlivci si môžu svoju francúzsku posteľ postaviť napríklad so šírkou 1,4 až 1,6 metrov. Zodpovedajúce matrace sú bez problémov dostupné v špecializovanom obchode. Pretože okrem materiálu a vhodného roštu je to totiž to jediné, čo budeme pri stavbe francúzskej postele potrebovať – odhliadnuc od náradia a pasujúcich skrutiek.

 

Nakresliť skicu a nechať vyrezať drevo

Ak sme sa rozhodli pre rozmery postele, mali by sme si urobiť skicu, aby posteľ neskôr vyzerala ako plánujeme. Francúzka posteľ ako sme sa zmienili má skôr jednoduchý dizajn. Najčastejšie sa skladá len z pravouhlého rámu, štyroch stabilných nôh a prípadne z jednej malej čelnej časti. Tá by mala byť vysoká približne 80 až 90 centimetrov, mala by byť tvorená len drevom alebo ozdobená napríklad vankúšmi alebo látkou. Drevo by sme si mali obstarať v obchode so stavebninami, kde si ho môžeme nechať narezať na mieru. Na posteľ je najvhodnejšie prírodné drevo, keďže je robustnejšie, silnejšie a dá sa jednoduchšie udržiavať. Lamelový rošt a matrac by sme si mali zakúpiť v obchode špecializovanom na predaj postelí.

 

Prípravy a zloženie francúzskej postele

Pred tým ako všetko spojíme pomocou stabilných skrutiek a uhlomeru – tu by sme mali venovať pozornosť sile a celkovej nosnej váhe -, musíme opracovať všetky hrany a rohy šmirgľovým papierom. Na koniec postavíme rám postele, tým že všetky bočné časti zoskrutkujeme pomocou uhlomeru ako skrinku. Až potom čo je rám stabilne spojený, môžeme naň nasadiť nohy, držiaky a úplne na koniec čelnú časť.